Slovene Learning Online

Slovene Learning Online je prosto dostopni spletni tečaj slovenskega jezika za tujce, ki smo ga razvili na Centru za slovenščino kot drugi in tuji jezik v sodelovanju s podjetjem DigiEd. Tečaj je priložnost za vse, ki bi se radi samostojno naučili slovensko na enostaven, igriv in učinkovit način. 

Kako začeti?

Najprej izberite jezik s klikom na oblaček. Potem se morate registrirati. Če ste že registrirani, se prijavite tukaj.

Slovenija

Že dobro poznate Slovenijo? Ste že slišali za Triglav? Ste že jedli potico? Če želite Slovenijo še bolje spoznati, si oglejte kratko animacijo, v kateri boste izvedeli, v čem je posebna in prepoznavna v svetu.

Slovenščina

Slovenijo in Slovence boste najlažje odkrivali skozi slovenski jezik, ki ima dolgo govorno in pisno tradicijo. Kdo ali kaj je slovenščina, si oglejte v spodnji animaciji. Če pa se boste ob tem naučili še kakšno slovensko besedo, boste navdušili Slovence.

ABECEDA

Slovenska abeceda, kot jo poznamo danes, ima 25 latiničnih črk. Posebnosti? Slovenska abeceda nima črk q, x, y ali w, zato pa ima č, š in ž. Znak nad črko se imenuje strešica. Izgovorjava ni težka. Ž se izgovarja kot črka s v angleški besedi 'pleasure', š kot sh v 'show' in č kot ch v 'cherry'. 

ŠTEVILKE

Želite povedati svojo telefonsko številko v slovenščini? Bi si radi zapisali telefonsko številko novega slovenskega prijatelja ali prijateljice? No, učenje številk je v slovenščini dokaj enostavno. Naučiti se boste morali nekaj osnov in že boste lahko telefonirali novim slovenskim prijateljem.

Slovenščino se na tečajih Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik in univerzah po svetu uči več kot 3000 študentk in študentov na leto. Vi še ne govorite slovensko? Kliknite tukaj.

O nas 

Avtorice: Tjaša Alič, Branka Gradišar, Tanja Jerman, Jana Kete Matičič (SLO 1, SLO 2); Tjaša Alič, Tanja Jerman, Matej Klemen, dr. Mihaela Knez (SLO 3)
Kontakt: slonline@ff.uni-lj.si

 


Izdelava spletnega portala: DigiEd, d. o. o.


Oblikovanje: Jasna Karnar
Prevod v angleščino: dr. David Limon (SLO 1), Erica Johnson Debeljak (SLO 2), dr. Oliver Currie (SLO 3)
Pregled prevoda: Mojca Šoštarko (SLO 2), dr. Martina Ožbot Currie (SLO 3) 
Urednica: Tjaša Alič
Recenzija: dr. Ina Ferbežar (SLO 1, SLO 2, SLO 3), dr. Nataša Pirih Svetina (SLO 1, SLO 2), Helena Šter (SLO 3)
Viri slik: Shutterstock; vir slik policist, policistka, policija, osebna izkaznica: Slovenska policija; študentska izkaznica: MNZ RS.  
Ilustracija: Slon: Nina Urh 

© 20172023 Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik. Vse pravice pridržane.